Üdvözlünk Vendég! Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj
2024. június 14 - 2:31

Ma Vazul napja van. Sok boldogságot kívánunk!

Szerb Antal
A tartalom feltöltés alatt.
írta: sobaten
Sárközi György
írta: sobaten
Halász Gábor
írta: sobaten
Mindazokról, akik itt haltak meg...
Az itt kivégzettek névsora. Azok, akik a bánásmód következtében haltak meg, ezen a listán nem szerepelnek.

 

Mártírok emlékművei, Nemzeti történelmi és irodalmi emlékhely:
1944-ben német alakulatok szállták meg a falut. A gyógyfürdő épületeibe települt a GESTAPO, az NSDAP, az SS Ellátási Különítménye. Balfon létesítették a soproni járás egyik legnagyobb munkaszolgálatos táborát. A munkaszolgálatosokat a község kiürített bikaistállójában és a gazdák pajtáiban helyezték el.
Az erődítési munkálatok a községet övező magaslatokon, a terep adta mélyedések felhasználásával folytak. A nélkülözések, a higiénia hiánya és az embertelen bánásmód miatt, - a helyiek embermentő akciói ellenére - százak pusztultak el.
Itt vesztette életét a magyar irodalomtörténet nagy tehetsége, Szerb Antal író, a költő Sárközi György és az esszéíró Halász   Gábor.
A temetőfalnak támaszkodva a háború után emelt egyszerű emlékmű magasodik.(Füredi Oszkár) Rajta a következő felirat olvasható: „ Ezen emlékmű látóhatárán belül 2000-nél több zsidó hittestvérünk esett áldozatul az 1944-45- évi emberi őrületnek. Itt 100-nál több mártír alussza örök álmát.”
1968. május 5-én újabb emlékmű avatására került sor Szerb Antal özvegyének jelenlétében. A munkaszolgálatosok menetelését ábrázoló dombormű Fodor János újkéri pedagógus munkája. A dombormű talapzatán nyitott könyv fekszik, lapjain Szerb Antal hitvallása: „ A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.” A talapzat oldalán elhelyezett márványtábla szövege:
„ Emeltetett a több ezer mártír, köztük Szerb Antal tiszteletére, akik 1944-45-ben itt és a környéken estek áldozatul a fasiszta vandalizmusnak. A Soproni Járás dolgozói.”
Sajnos, ez az emlékmű fémgyűjtők áldozatává vált, helyette nagy társadalmi összefogással, dr. Szita Szabolcs professzor vezetésével, az EU, a Holocaust Közalapítvány, az Emlékezés 1944-2004 Közhasznú Alapítvány, Sopron MJ Város Önkormányzata, a Magyar Kormány és a helyi részönkormányzat támogatásával valósult meg 2008-ban az új, nagyméretű „Nemzeti történelmi és irodalmi emlékhely”, benne a szoboregyüttes a mártírok emlékére. (Kutas László szobrászművész és Winkler Barna építész tervei alapján.)
 
 
 
írta: sobaten
Valid XHTML ImpresszumKapcsolatTárhely
© Coypright 2008 Balf honlapja ♦ Minden jog fenntartva!
Designed and Coded by Homoki-Farkas Dániel & honlapkészítés-javítás weboldalszerviz.hu 2011
Valid CSS
Tested on IE7 and Firefox

Az oldal 0.006 másodperc alatt készült el.

SPAM SPION   Google analytics   Idézetek   www.merleg.biz
Tradicionális Usui Reiki