Üdvözlünk Vendég! Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj
2024. március 29 - 12:42

Ma Auguszta napja van. Sok boldogságot kívánunk!

Az erődítő kényszermunkások 3. emléknapja

 

Az erődítő kényszermunkások harmadik emléknapja Lackenbachban és Balfon. Magyar - osztrák tudományos emlékülés és koszorúzás a második világháború roma áldozatai tiszteletére
 
2010. december 3-án a Sopron melletti Balfon az Emlékezés 1944-2004. Alapítvány és a Budapesti Holokauszt Intézet szervezésében a József Attila Művelődési Házban tartották meg a háborús erődítő kényszermunkások hagyományos, immár harmadik emléknapját. A rendezvény tiszteletadás volt a Sopron vidéki háborús erődítési kényszermunka nyolcezernyi áldozatának emléke, valamint a burgenlandi lackenbachi internálótábor 4000 roma és szinti foglyának szenvedése előtt.  
  Az emléknap a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Szakmai Továbbképző Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Budapesti Holokauszt Intézet, a bécsi Kulturverein Österreichischer Roma Institut, a budapesti Cigányságkutató Intézet – Romano Institut, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus összefogásával zajlott.
  A jól előkészített kétoldalú megemlékezés megnyitásaként a burgenlandi Lackenbachban dr. Katona György, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja, dr. Molnár József, a kar Szakmai Továbbképző Intézetének igazgatója és Prof. Dr. Szita Szabolcs, az MTA doktora, az Emlékezés 1944-2004. Alapítvány kuratóriumi elnöke megkoszorúzta a roma és szinti foglyok internálótáborának emlékművét.
    A balfi kétnyelvű tudományos emlékülés elnöki tisztét Szita Szabolcs töltötte be. Megnyitójában vázolta a tudományos megismerés eddigi álllását, a történelmi együttélés feldolgozásának és jövője kutatásának feladatait. Dr. Katona György dékán közölte Balog Zoltán államtitkár úr kimentését, felolvasta Szászfalvi Zoltán államtitkár úrnak a Magyar Kormány, dr. Michael Zimmermann nagykövet úrnak a budapesti Osztrák Nagykövetség nevében küldött üzenetét és Járóka Líviának, az Európai Unió roma parlamenti képviselőjének köszöntő levelét.
   Az emléknapon felszólalt, előadást tartott Szita Szabolcs, Prof. Rudolf Sarközi, az ausztriai Roma Népcsoport Tanácsának (Bécs) elnöke, dr. Gerhard Baumgartner, a Gráci Egyetem tudományos kutatója és Daróczi Ágnes, a Magyar Művelődési Intézet főmunkatársa. Az előadásokat élénk vita, értékes hozzászólások követték.
   Gerhard Baumgartner egykorú dokumentumokkal és fényképekkel illusztrált előadásában beszámolt a burgenlandi romák és szintik életéről, hatósági kezeléséről, a náci rezsim idején történt szervezett üldöztetéséről. Ismertette, hogy az internálótáborok foglyainak zömét deportálták, a lengyelországi Lódz gettójában és más koncentrációs táborokban megölték. Hangsúlyozta, hogy az ausztriai kutatások egyik feladata a roma és szinti áldozatok neveinek összegyűjtése.  Kormányzati és pályázati támogatások révén a nevek zömét már sikerült felkutatni. Az osztrák fél ezen a területen is hajlandó a magyar kutatóknak, pedagógusoknak tapasztalatait átadni, segítséget nyújtani.
    Rudolf Sarközi elismert osztrák közéleti szereplő, a lackenbachi internálótáborban született. Túlélőként felidézte személyes emlékeit. Szólt arról, hogy milyen feladatokat teljesítettek és melyek még megoldandók a hitlerista üldöztetés roma és szinti áldozatai emlékének megőrzésében. Kiemelte annak fontosságát, hogy az új nemzedékek tudatát az együttélés őszinte szándéka, s ne az üldözöttség határozza meg. Szükséges, hogy a romák vegyenek részt a közéletben, a helyi politikában, ezzel a felelősségérzetük növekszik.  
    Daróczi Ágnes előadásában számos tennivalót sorolt. Kitért arra, hogy a holokauszt magyarországi roma áldozatai személyének felkutatása, emlékük megőrzése terén eddig csak az első lépések történtek meg. Hangsúlyozta, hogy további közös erőfeszítéseket szükséges tenni azért, hogy a magyarországi roma áldozatok neveit, közösségeik emlékét megőrizzék. Aggodalmát fejezte ki a szélsőjobboldali hangulatkeltés, a meg-megjelenő rasszizmus miatt. A felzárkóztatás érdekében sorolta a hazai oktatás feladatait, hangsúlyozta a roma intézmények mielőbbi kiépítésének jelentőségét, sürgette hazai roma múzeum és kutatóközpont létesítését. 
   Az előadásokat széleskörű polémia követte. A kérdésekből és a válaszokból, a hozzászólásokból kirajzolódtak a történelmi együttélés és a roma holokauszt fehér foltjainak feltárásával kapcsolatos további halaszthatatlan lépések. Az osztrák résztvevők ismételten megerősítették együttműködési szándékukat, jelezték, hogy jövőre újabb közös dialógusra Lackenbachba várják a magyar felet.
   Szita Szabolcs zárszavában értékelte az elhangzott előadásokat, a szakmai vitát. Hangsúlyozta, hogy Magyarország új kormánya új úton jár, új romapolitikát valósít meg.  Hazánk EU elnöksége idején - és a jövőben is - fokozott erőfeszítéseket tesz a felzárkóztatásért, a romák oktatása és megfelelő munkahelyhez való jutásának érdekében. Kezdeményezi az európai roma stratégia kidolgozását és elfogadtatását.
   Igen sok a teendő, közös gondolkodásra, tartós erőfeszítésekre, őszinte és gyümölcsöző nemzetközi koordinációra, összefogásra van szükség.
   A tudományos emlékülést követően a résztvevők felavatták a balfi József Attila Művelődési Házban az erődítő kényszermunkások történetét bemutató állandó kiállítás új tablóit. Ezeken a lackenbachi internálótáborba zárt 4000 roma és szinti (köztük magyarok) szenvedéseit örökítették meg egykorú hiteles dokumentumokkal, fényképekkel.
   Az emléknap közös ebéddel, további kötetlen beszélgetéssel zárult. 
  Budapest, 2010. december 8.  
                                      
                                                                                                       Prof. Dr. Szita Szabolcs DSc.                                     
írta: sobaten
Vissza a főoldalra   ◊   Vissza a cikkekhez
Valid XHTML ImpresszumKapcsolatTárhely
© Coypright 2008 Balf honlapja ♦ Minden jog fenntartva!
Designed and Coded by Homoki-Farkas Dániel & honlapkészítés-javítás weboldalszerviz.hu 2011
Valid CSS
Tested on IE7 and Firefox

Az oldal 0.0059 másodperc alatt készült el.

SPAM SPION   Google analytics   Idézetek   www.merleg.biz
Tradicionális Usui Reiki