Üdvözlünk Vendég! Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj
2024. március 28 - 21:27

Ma Gedeon napja van. Sok boldogságot kívánunk!

KÁPOLNASZENTELÉS 2009.

 

Méltóságteljes, megható, igazán európai ünnepség és szentmise keretében szeptember 19-én szombaton délután dr. Pápai Lajos megyéspüspök szentelte fel a felújított Szent József kápolnát Balfon.
Az ünnepélyen és szertartáson a megyéspüspökön és kíséretén (itt kell megemlíteni, hogy római katolikus püspök emberemlékezet óta nem járt településünkön) megjelent és beszédet mondott Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Fodor Tamás Sopron MJ. Város polgármestere, Németh Antal esperes plébános,valamint  osztrák részéről Eistenstadt polgármester asszonya, Andrea Fraunschiel, és Josef Priszkovits, eisenstadti dómplébános. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével többek között Farkas Gábor, Sopron rendőrkapitánya, Kerekes Attila városi főmérnök, számos ismert soproni közéleti személyiség és természetesen Kocsis János, Sopron-Balf részönkormányzatának elnöke és a testület néhány tagja.
Paul Szimak és neje, valamint a Szimak család tagjai (akik Eistenstadtban élnek, és a közismert Wosinski család leszármazottai) jogos örömmel és büszkeséggel fogadták a gratulációkat és elismerést.
A kápolna 1773-ban épült, valóban egy kis ékszerdoboz. A fürdővel együtt a későbbiekben a Wosinski család tulajdonába került, a magyar állam pedig – mint gazdaságilag számára haszontalant – az államosításokat követően is magántulajdonban hagyta. Az ezredfordulóra a kápolna állapota meglehetősen leromlott. Paul Szimak úrnak és családjának számtalan jogi és egyéb nehézséget kellett legyőznie ahhoz, hogy saját költségén egyáltalán felújíthassa az épületet. De a kitartó munka, ügyszeretet, áldozatvállalás eredményeként megvalósult. Köszönet érte Szimakéknak, hiszen településünk jelentős értékének sorsa megoldódott, az egyházközség tagjai és a látogatók most már méltó körülmények vehetnek részt a szertartásokon. (Utolsó, befejező ütemként a Dorfmeister-freskó felújítása következik a későbbiekben.)
A szentmisét és ünnepséget követően minden megjelent szeretetvendégségen –agapén – vehetett részt.
Külön kiemelt köszönet illeti Németh Antal esperes-plébános urat és a Csukovics családot, akik oroszlánrészt vállaltak az ünnepség szervezésében és lebonyolításában.  (hl)

 

 
Hálaadás a kápolnaszentelésért
 
A Jóisten mosolygott ránk ezen a verőfényes őszi napon.
Az agapés asztalok kevésnek bizonyultak. Hárman írtunk listát, de aztán már elvesztettük a fonalat.
- Nehogy neveket mondj a köszönetnél, – szólt Marika – úgyis csak kimaradna valaki!
Az asztalok mögött egymáson álltak a dobozok, tálcák, üdítők, boros palackok, a balfi víz. Mindez a legnagyobb szüreti időben. Megható volt, amikor a vendégek is hoztak az asztalra süteményt.
A kápolna feldíszítve, a szabadtéri oltár is gyönyörűséges. Timi vállalta a díszítést, és a virágot is.
Egész délelőtt folyt a munka: oltár, fölötte sátor, orgona, hangosítás. Csak a betegeket és öregeket terveztük leültetni, de sokkal több hely lett. Huszár úr is hazajött dolgozni, pedig a családi gyász miatt vissza kellett utaznia Somogyba. A Kópházi Egyházközségből is segítettek: Alíz, Viktor, és a ministránsok. Mindent elhozhattunk a kegytemplomból, amire csak szükségünk volt. Az első pillanattól bíztattak minket, hogy meg lesz, ami kell.
Kicsi kápolnánknak még sohasem volt ilyen népes miséje. A megáldáson olyan vendégek tiszteltek meg minket, akik ez ünnep előtt sohasem jártak itt. Nagyok és kicsinyek, közelről és igen távolról, megható találkozások sokasága történt. Vili atya – aki Paragvájban töltött 30 missziós évet, és a szanatóriumi kezelése alatt igen megszerettük – most Köszegről utazott hozzánk ünnepelni.
A gyerekek átadták a hála virágait a Szimak házaspárnak, a dóm plébánosnak, a püspök úrnak pedig a pici Szimak unoka, Laura.
Forgatókönyvünkbe itt-ott hiba csúszott, a meghatódottságban nem is vettük észre. Ezer bocsánat, ha valakit megbántottunk!
Firtl Mátyás képviselő úr olyan szép kerekre zárta a beszédeket, hogy bizakodhatunk, talán a közösségünk is renoválódott. A gyönyörű kápolna, a meghitt hangulat, - tudtuk, hogy velünk valami megmagyarázhatatlan, gyönyörűséges csoda történt, adjunk érte hálát minden misében.
 
Köszönjük a Jóistennek, hogy ünnepelhettünk, hogy ez velünk megtörténhetett.
Megköszönjük a Püspök úrnak és Josef Prikoszovits dóm plébánosnak a kápolna megáldását
Megköszönjük Paul és Viola Szimak–nak, hogy a kápolnánk megújult színekben ragyog, köszönünk minden fáradságot és áldozatot. Jó példát mutattak emberségből, fogadják a legnagyobb tiszteletünket.
Megköszönjük a Műemlék-felügyelet, főként Veöreös András munkáját, hiszen eleinte még nyelvi nehézségek is adódtak.
Köszönjük a Szanatórium vezetőségének és dolgozóinak az összes áldozatot, a burkolatépítést, a segítséget és türelmet.
Köszönjük a Városnak a kápolna előtti burkolathoz adott burkolókövet.
Megköszönjük a felújításon dolgozók áldozatos munkáját.
És végül azok áldozatát is, akik az ünnep szépségéhez bármilyen módon hozzájárultak. A Jóisten fizessen meg minden szeretetet!
 
 
Rengeteg süteménnyel, sok szendviccsel, pogácsával, és még rétessel is készültünk. Szimak úr a pörköltet és virslit a dolgozóinak és a cserkészeknek is szánta. A szeretetvendégségből többen nem csak vendégelésre, hanem bespájzolásra is vittek. Jó lenne ezt nem észrevenni, erről nem beszélni, és remélni, hogy azoknak is jutott, akiknek szántuk.
 
Szimak úr nagy sajnálatára a házigazdának felkért szanatóriumi vezetés, a főigazgató úr és a gazdasági igazgató asszony nem tudott eljönni az ünnepre. Reméli, hogy a barátságosan induló kapcsolat a továbbiakban együttműködő és gyümölcsöző lesz. 
Sajnálja azt is, hogy a finom pogácsa melyet úgy szeretett volna megkóstolni – de Viola még nem engedte – igen gyorsan elfogyott. Csukovits Györgyné az egyházközség nevében
 
Még egy hálaadás
 
Kiss László műszaki vezető – aki sokat segített a felújítás alatt bemutatta nekem Hajnalka Imre főorvos urat:
-          Ő képviseli a Szanatórium vezetését – mondta.
-          Nem kell nekem őt bemutatni, - válaszoltam – Ő az én egyik megmentőm.
Hosszú, fájdalmas idő és igen nagy szenvedés után, az MRI eredményem alapján megállapította, hogy rajtam lehet műtéttel segíteni. Idegsebész volt korábban Szombathelyen. A műtét Győrben nagyon jól sikerült, egy porckorongot műanyaggal kellett pótolni, hogy ne nyomja az idegeket. Újra egészséges vagyok. De mi lenne velem nélküle?
Jólesett a találkozás. A Jóisten áldja meg Főorvos Úr! Csukovits Györgyné
 
 
Valaki úgy jelentkezett be, hogy ha teheti, ezután eljár a litániánkra, mert sok jót hallott a betegekkel való közösségünkről. Egy reagálásból - a sok közül, - a kápolna ajtajára helyezett sorokból most csak részben idézek:
 
„Olyan szájat kívánok neked, amely az Igazságban az Igazságról szól, néven nevezi az igazságtalanságot és találékony ha, ha a vigasztalás és a szeretet szavait kell kimondani.
Olyan szívet kívánok neked, amelyben Jézus megpihenhet, és amelyben sokan otthonra lelnek.”
 
Kedves Balfon lakó Testvérek!
Köszönjük a szeretetteljes Agapét. Áldjon meg titeket az Úr:”
Szanatórium betegei nevében: olvashatatlan aláírás
 
Firtl Mátyás beszédét Sopron honlapján olvashatjuk teljes terjedelmében.
írta: sobaten
Vissza a főoldalra   ◊   Vissza a cikkekhez
Valid XHTML ImpresszumKapcsolatTárhely
© Coypright 2008 Balf honlapja ♦ Minden jog fenntartva!
Designed and Coded by Homoki-Farkas Dániel & honlapkészítés-javítás weboldalszerviz.hu 2011
Valid CSS
Tested on IE7 and Firefox

Az oldal 0.0059 másodperc alatt készült el.

SPAM SPION   Google analytics   Idézetek   www.merleg.biz
Tradicionális Usui Reiki